Skip to content

Is een inboedelverzekering verplicht?

De meeste mensen hebben een inboedelverzekering. Dit is echter niet verplicht. Daarentegen is het wel heel verstandig. Waarom? Dat leggen we hieronder uit.
Is een inboedelverzekering verplicht
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 3 mei 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 03 mei 2021

Is een inboedelverzekering verplicht?

Nee, een inboedelverzekering afsluiten is niet verplicht. Ook niet als u een huis koopt of huurt. Toch kiezen veel Nederlanders er wel voor om er eentje af te sluiten. Hiermee dekken zij de kosten als er ingebroken wordt of als er onvoorziene schade ontstaat aan de inboedel. Onder de inboedel valt alles wat u kunt optillen in uw woning. Dus een eettafel, de stoelen, een vaas, het servies, sieraden, de televisie, een lamp etc.

Een opstalverzekering– de verzekering die schade aan de woning zelf dekt – wordt wel vaak verplicht gesteld als u een hypotheek afsluit. Onder de opstalverzekering valt alles dat nagelvast aan de woning is bevestigd en u niet zonder te slopen los kunt maken van de woning. Denk hierbij aan een badkamer, keuken of inbouwkast.

Waarom een inboedelverzekering nemen?


Als u de waarde van alle spullen die in uw woning staan bij elkaar optelt, dan is deze duizenden euro’s waard. Een behoorlijk bedrag, dat veel mensen willen verzekeren. Zeker omdat er iedere dag wel bij iemand thuis wordt ingebroken en hierbij spullen worden meegenomen die niet van hen zijn. Om deze te kunnen vervangen, kiest men een inboedelverzekering. De verzekeraar keert uit zodra er sprake is van inbraak en er braaksporen aanwezig zijn.

Daarnaast kan het ook voorkomen – en dat gebeurt ook regelmatig – dat er schade ontstaat door een onvoorziene gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan kortsluiting, een lekkende wasmachine, regen dat binnendringt na een hevige regenbui of een lekkage waardoor de muren verkleuren. Een vloer moet hierdoor worden vervangen, muren opnieuw worden geschilderd of een tapijt moet opnieuw worden gelegd. Ook hiervoor biedt een inboedelverzekering dekking.

Het is een verzekering waarvan u hoopt nooit gebruik van te hoeven maken. Maar als het toch zover is, zult u blij zijn dat u een inboedelverzekering heeft gesloten.

Andere handige pagina's