Skip to content

Wat is een woonverzekering?

Heeft u een huis gekocht of gehuurd? Dan krijgt u ook te maken met verzekeringen. Maar wat is een woonverzekering nu precies? Wij leggen het u uit.

Wat is een woonhuisverzekering?

De namen woonverzekering en woonhuisverzekering worden beide gebruikt. Wat is een woonhuisverzekering? En wat is een woonverzekering? Beide zijn hetzelfde. Een woonverzekering wordt vaak een woonhuisverzekering genoemd. Het zijn allebei namen voor de combinatie van een opstal- en inboedelverzekering. Een woonverzekering is alleen verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Koopt u een huis zonder hypotheek? Of huurt u een woning? Dan bepaalt u zelf of u wel of geen woonverzekering afsluit. Toch is het wel aan te raden. De kosten om uw huis te herstellen na een brand of storm zijn torenhoog. Een woonverzekering biedt dan uitkomst.

Waarom een woonverzekering?

Een woonverzekering is vaak de combinatie van een opstal-  en inboedelverzekering. De opstalverzekering dekt schade aan het huis zelf en alle vaste onderdelen hiervan. Zoals de keuken en de badkamer. De inboedelverzekering dekt schade aan de inboedel. Dit zijn alle losse spullen die in uw huis staan. Zoals de bank, de televisie en kunstwerken. Ontstaat er een brand of lekkage? Dan wordt de schade gedekt met de woonverzekering. U hoeft dan niet zelf alle kosten te betalen.

wat is een woonverzekering

Woonverzekering dekkingen

U bepaalt zelf welke risico’s u met de woonverzekering dekt. Hoe uitgebreid de verzekering is, hangt af van de dekking die u kiest. Elke verzekeraar hanteert eigen voorwaarden en dekkingen. Daarom kunnen de verschillen sterk uiteen lopen. Over het algemeen heeft u de keuze uit:

  • Een uitgebreide woonverzekering
  • Een extra uitgebreide woonverzekering
  • Een allrisk woonverzekering

Uitgebreide woonverzekering

De uitgebreide woonverzekering is de standaard verzekering. Deze biedt de minst uitgebreide dekking. Hieronder valt schade door: 

  • Brand
  • Bliksem en ontploffing
  • Storm, neerslag en water
  • Diefstal en inbraak

Extra uitgebreide woonverzekering

De extra uitgebreide woonverzekering vergoedt schade door de oorzaken genoemd in de uitgebreide woonverzekering plus nog een aantal extra gevallen. Deze kunnen per verzekeraar verschillen. En worden altijd vermeld in de voorwaarden.

Allrisk woonverzekering

Wat is een woonverzekering Allrisk? De Allrisk woonverzekering is de meest uitgebreide optie. Hieronder valt onder andere ook schade door eigen schuld.

U bent met de allrisk dekking volledig gedekt en betaalt hiervoor de hoogste premie.

Uitsluitingen

Verzekeraars schetsen soms situaties waarin zij niet uitkeren. Het kan dan gaan om schade door achterstallig onderhoud of brand door onvakkundige werkzaamheden. Uitsluitingen staan altijd vermeld in de voorwaarden. Daarnaast zijn er een aantal gebeurtenissen die standaard zijn uitgesloten. Dit zijn schade door opzet of roekeloosheid en schade door catastrofes zoals oorlog en natuurrampen.

Andere handige pagina's

Woonverzekering en de AVP

Wat is een woonhuisverzekering aansprakelijkheid? Veroorzaakt u per ongeluk schade aan een ander persoon of aan de spullen van iemand anders? Dan kunt u een flinke rekening verwachten. Zeker als het om letselschade gaat. Het is dan fijn als de verzekeraar de kosten geheel of gedeeltelijk vergoedt. Dit kunt u regelen door middel van een aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Deze verzekering dekt schade die u per ongeluk is aanbrengt aan een ander. Zowel letselschade als materiële schade. De AVP wordt vaak in het rijtje van woonverzekeringen genoemd. Dit komt omdat mensen deze regelmatig samen met de inboedel- en opstalverzekering afsluiten.

Een woonverzekering afsluiten

Nu u weet wat een woonverzekering is, kunt u deze voor uw woning afsluiten. Kies degene die u nodig heeft en vergelijk deze. U ziet dan snel welke de beste zijn. 

Vergeet naast de premie ook niet om de voorwaarden door te lezen. De goedkoopste woonverzekering is niet altijd de beste optie voor u. Een lagere premie gaat vaak samen met een hoog eigen risico. Daarnaast is het van belang om de uitsluitingen door te nemen. Hierdoor weet u precies waar u wel en niet voor verzekerd bent. U kunt eenvoudig alle woonverzekeringen vergelijken met behulp van onze vergelijker.