De waarde van je interieur bepalen? Zo doe je dat
Door de jaren heen heb je je interieur waarschijnlijk met veel zorg samengesteld. Kunst, meubels en andere decoraties: als je het bij elkaar optelt, heeft het vaak een hoop gekost. Voor je verzekering is het vaak handig om goed te weten wat de waarde van je inboedel is, zeker als het gaat om diefstalgevoelige spullen. Hoe je de waarde van je inboedel bepaalt, vertellen we je in dit artikel.
Hoe schat ik de waarde zelf in?
Hoeveel je elke maand betaalt voor je woonverzekering hangt af van de waarde van je woning. Hetzelfde geldt als je veel diefstalgevoelige interieur wil verzekeren. Het is belangrijk om eerst zo precies mogelijk de waarde te bepalen, zodat je voorkomt dat je te veel of te weinig premie betaalt.
Als je te weinig betaalt en dus onderverzekerd bent, krijg je ook minder vergoeding bij schade. Je kunt de waarde zelf op verschillende manieren bepalen:
- Een bestand bijhouden: als je je woning gaat inrichten, kan je een bestand bijhouden waarin je de aankoopdatum, leeftijd en andere details van je meubels en andere spullen hebt staan. Het kan veel tijd kosten om dit bij te houden, maar is vaak wel de moeite waard. Veel verzekeraars hebben een zogenaamde nieuwwaarderegeling om te bepalen hoeveel de spullen waard zijn naarmate ze ouder worden.
- Inboedelwaardemeter: wil je het jezelf makkelijker maken? Gebruik dan de inboedelwaardemeter. Deze tool, die is samengesteld door het Verbond van Verzekeraars, is gebaseerd op een jaarlijks onderzoek naar de waarde van inboedel in Nederlandse huishoudens. De tool vraagt om je leeftijd, inkomen en de grootte van de woning. Het is belangrijk om al kostbare spullen op te geven, zodat de inboedelwaardemeter een zo goed mogelijke inschatting kan maken.
Let op: met een erg hoog inkomen of een bijzonder grote woning is de Inboedelwaardemeter geen handige tool. Het is namelijk gebaseerd op de gemiddelde Nederlander. Zit je ver boven het gemiddelde inkomen of woon je in een grote villa? Dan kan je je woning beter laten taxeren.
Woning laten taxeren
Zie je het niet zitten om zelf de waarde van je interieur te bepalen? Je kunt er dan voor kiezen om het te laten taxeren door een professioneel taxateur. Hij of zij komt langs om een inboedellijst op te stellen en zo precies mogelijk de waarde te bepalen.
Ze houden hierbij ook rekening met de leeftijd van je meubels, aangezien dit invloed kan hebben op de waarde. Het inhuren van een taxateur is vaak niet goedkoop, maar bespaart je wel een hoop moeite en rekenwerk.
Welke verzekering heb ik nodig?
Er zijn twee soorten woonverzekering: een inboedel- en opstalverzekering. Voor de losse onderdelen in je woning, zoals je interieur, heb je een inboedelverzekering nodig.
Deze verzekering dekt losse spullen in je huis en tuin, zoals meubels, computers en sieraden. Je kunt beroep doen op je verzekeraar bij verschillende soorten schade, zoals door diefstal, storm of brand. Fietsen en gereedschappen vallen hier ook onder. Het gaat dus om spullen die je kunt verplaatsen. De meeste onderdelen van je interieur vallen daarom onder een inboedelverzekering.
Wil je ook de vaste onderdelen van je huis verzekeren? Dan heb je een opstalverzekering nodig. Bijvoorbeeld voor je ingebouwde keuken met apparatuur, of alle ingebouwde onderdelen van je badkamer. Maar ook dakpannen en ramen vallen hier bijvoorbeeld onder. Een opstalverzekering dekt in de meeste gevallen brand-, storm- en waterschade. Ook schade door inbraak en diefstal wordt vaak vergoed.
Goed op de hoogte
Van onstuimige huisdieren of kinderen tot waterschade: er zijn een hoop manieren waarop jouw geliefde interieur beschadigd kan raken. Het vervangen van je meubilair kan zorgen voor hoge kosten, iets wat je kunt vermijden door het afsluiten van een woonverzekering. Voordat je dit doet, is het wel belangrijk om de waarde te bepalen. Zo ben je voor het juiste bedrag verzekerd en betaal je niet te veel.