Veelgestelde vragen
Als u iemand met een nul uren contract in dienst heeft, dan moet u deze persoon minimaal 70 procent van het loon doorbetalen in geval van ziekte. Hierbij geldt als voorwaarde dat deze persoon tijdens de oproepperiode ziek wordt, dus niet daarvoor of daarna. Bovendien geldt de doorbetaling alleen over de periode waarvoor de oproepkracht bij u zou werken. Na deze periode bent u niet verplicht om door te betalen.
Het is niet mogelijk om een DGA mee te verzekeren op een verzuimverzekering van het bedrijf. Er moet sprake zijn van gezagsverhouding en daar is hiervan geen sprake. Om het inkomensverlies voor een DGA te verzekeren, kan gekozen worden voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Een verzuimverzekering geldt niet voor ZZP’ers die u in dienst heeft en ziek wordt. Een ZZP’er is zelf verantwoordelijk voor een vangnet als hij tijdelijk niet kan werken. Hiervoor dient de ZZP’er een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten.
Heeft u een oproepkracht in dienst? Dan moet u hem of haar in de meeste gevallen doorbetalen bij ziekte. Hiervoor gelden dan het aantal uur dat hij of zij de laatste periode heeft gewerkt. Voor concreet advies kunt u het best contact opnemen met uw verzekeraa
Nee, een verzuimverzekering is niet verplicht. Omdat de kosten die u als werkgever moet betalen voor een zieke medewerker behoorlijk fors zijn, is het met name voor MKB’ers wel verstandig. Hiermee dekt u een behoorlijk groot financieel risico. Bovendien wordt u in veel gevallen geholpen bij de re-integratie van de medewerker.
Het is mogelijk om de werkgeverslasten mee te verzekeren bij een verzuim verzekering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de loonheffingen die u moet doorbetalen. Dit geeft u op bij het vergelijken of afsluiten van een verzuimverzekering.