Skip to content

Vrijwaringsbewijs auto

Als u uw auto verkoopt, dan moet u ervoor zorgen dat u een vrijwaringsbewijs ontvangt van degene waaraan u de auto verkoopt. Een auto vrijwaren houdt in dat u kunt aangeven dat u geen eigenaar meer bent van de auto. Op deze pagina leest u alles over het vrijwaringsbewijs van een auto.
Vrijwaringsbewijs
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 9 mei 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 4 minuten
Laatste update: 10 mei 2021

Wat is een vrijwaringsbewijs?

Wanneer u uw auto wilt verkopen, dan is het nodig om het kenteken van de auto op naam van de koper te schrijven. Na deze overschrijving ontvangt u van de koper het vrijwaringsbewijs. Dit document toont aan dat het kenteken niet meer op uw naam staat en u niet meer verantwoordelijk bent voor de auto. Zodra de tenaamstelling van het kenteken is overgeschreven op naam van de koper, ontvangt u het bewijs van vrijwaren. De koper wordt hiermee de nieuwe eigenaar van de auto en is vanaf dat moment verplicht om de auto te verzekeren. Met een vrijwaringsbewijs kunt u dus aantonen dat u geen eigenaar van de auto bent.

Een auto vrijwaren doet u als u:

  • Uw auto wilt verkopen aan een particulier of bedrijf
  • Uw auto wilt inruilen bij een autodealer
  • Uw auto op een andere naam wilt laten zetten
  • Uw auto wilt laten slopen

Vrijwaringsbewijs auto: hoe regel ik dat?

Wilt u uw auto verkopen? Wanneer u een koper voor uw auto heeft gevonden, dan moet het kenteken op naam van de nieuwe eigenaar worden gezet. Voordat de koper dit kan doen, moet u uw auto vrijwaren. Hiermee zegt u dat u geen eigenaar meer bent van de auto en hoeft u geen wegenbelasting en premie voor uw autoverzekering meer te betalen. Bovendien bent u vanaf het moment van vrijwaren niet meer verantwoordelijk voor de boetes die op het kenteken binnenkomen en bent u niet meer verplicht om een APK keuring uit te laten voeren. Een vrijwaringsbewijs auto is het enige rechtsgeldige document waarmee u kunt aantonen dat het kenteken niet meer op uw naam staat. Zorg er daarom altijd voor dat u een vrijwaringsbewijs krijgt zodra u uw auto verkoopt.

De vrijwaring auto gaat als volg:
• Verkoopt u uw auto aan een autodealer? Of ruilt u uw oude auto in? Dan ontvangt u het vrijwaringsbewijs van de autodealer.
• Brengt u uw auto naar de sloop? Dan krijgt u van het sloopbedrijf het vrijwaringsbewijs.
• Verkoopt u uw auto aan een particulier? Dan bent u zelf verantwoordelijk om het vrijwaringsbewijs te regelen. Dit doet u door samen met de koper naar het postkantoor te gaan en het kenteken daar over te schrijven. Het postkantoor overhandigt u het vrijwaringsbewijs.

Hoe ziet een vrijwaringsbewijs eruit?

Er is geen specifiek vrijwaringsbewijs voorbeeld. Dit komt omdat dit document er niet altijd hetzelfde uitziet. Geen zijn geen wettelijke richtlijnen hoe het bewijs eruit moet zien. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld de kleur en het formaat van het bewijs sterk verschillen. Wanneer u de overschrijving bij het postkantoor regelt, dan is het in de meeste gevallen een ‘gewoon’ bonnetje dat door de medewerker van het postkantoor wordt uitgedraaid. Ontvangt u een vrijwaringsbewijs van een autodealer of sloperij? Dan kan het voorkomen dat u een bewijs met een A4 formaat in handen krijgt.

vrijwaringsbewijs auto

Auto vrijwaren

Wanneer u uw auto verkoopt of inruilt bij een RDW-erkend autobedrijf of sloperij, dan krijgt u van hen het vrijwaringsbewijs. De RDW (Rijksdienst Wegverkeer) is het overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen. Een vrijwaringsbewijs hoeft u dus niet speciaal aan te vragen, maar krijgt u bij de overschrijving van de koper. Verkoopt u uw auto aan een particulier? Dan kost de overschrijving €9,98 en wordt dit gedaan bij een postkantoor. Als verkoper bent u niet verplicht om mee te gaan, maar het is wel aan te raden. Op deze manier weet u zeker dat alles netjes gebeurt en kunt u direct het vrijwaringsbewijs in ontvangst nemen. De koper heeft voor het overschrijven van de auto het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs of de kentekencard en de tenaamstellingscode nodig. Is de overschrijving geregeld en heeft de koper u het vrijwaringsbewijs overhandigd? Dan kunt u het voertuigbewijs en het apk-keuringsrapport aan de koper geven.

Andere handige pagina's

Vrijwaringsbewijs kwijt: en nu?

Het vrijwaringbewijs van uw auto wordt slechts eenmalig afgegeven. Het is daarom belangrijk dat u hier extra voorzichtig mee omgaat en deze niet kwijt raakt. Hiermee kunt u namelijk ten alle tijden aantonen dat u niet meer verantwoordelijk bent voor de verkochte auto. Toch kan het voorkomen dat u uw vrijwaringsbewijs verliest of kwijtraakt. Overkomt u dit? Dan kunt u via de RDW een overzicht aanvragen waarin vermeld staat welke kentekens er op uw naam hebben gestaan. Aan de hand van dit document kunt u alsnog aantonen dat u geen eigenaar meer bent van de verkochte auto. Dit document van de RDW kan gebruikt worden als vervanging van het vrijwaringsbewijs. Al is het natuurlijk altijd beter om het vrijwaringsbewijs op een veilige plek op te bergen.

Vrijwaringsbewijs en de autoverzekering

Zodra u uw auto heeft laten vrijwaren, moet u dit melden bij uw verzekeraar zodat u de autoverzekering kunt opzeggen. Heeft u uw vrijwaringsbewijs ontvangen? Dan stuurt u hier binnen twee weken een kopie van naar uw verzekeraar. Met een kopie van het vrijwaringsbewijs kunt u zonder opzegtermijn uw autoverzekering opzeggen. Door het vrijwaringsbewijs binnen twee weken naar uw verzekeraar op te sturen, wordt de autoverzekering met terugwerkende kracht stopgezet. Hiermee voorkomt u dat u extra premie moet betalen terwijl u geen eigenaar van de auto meer bent. Echter, het kan voorkomen dat verzekeraars beëindigingskosten in rekening brengen. Heeft u uw oude auto ingeruild voor een nieuwe auto? Dan kunt u uw autoverzekering overzetten door middel van een kentekenwijziging. Houd er wel rekening mee dat de kosten kunnen veranderen. De premie is gebaseerd op uw oude auto. Wanneer u een nieuwe auto wilt laten verzekeren, dan verandert in de meeste gevallen ook de hoogte van de premie.