Skip to content

Arbeidsongeschiktheidsverzekering fysiotherapeut

Werkt u als fysiotherapeut? Dan werkt u mogelijk als ZZP'er. Wordt u ziek en raakt u arbeidsongeschikt, dan heeft u geen inkomen meer. Om dit gat op te vangen, kiest u een AOV. Hier leest u alles over de arbeidsongeschiktheidsverzekering fysiotherapeut.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mieke Verhoef
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mieke Verhoef op 20 april 2021
Mieke Verhoef is senior content specialist in de financiële wereld. Naast het schrijven van artikelen is Mieke ook nauw betrokken bij onze eigen onderzoeken.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 4 minuten
Laatste update: 26 april 2021

Arbeidsongeschiktheidsverzekering fysiotherapeut

Waarom zou u een AOV afsluiten als fysiotherapeut? Een fysiotherapeut is in veel gevallen een zelfstandig ondernemer. En zelfstandig ondernemers hebben geen voorzieningen waar zij op kunnen terugvallen wanneer zij arbeidsongeschikt raken. Als u arbeidsongeschikt raakt, kunt u (tijdelijk) niet meer werken. Dat betekent als ondernemer of freelancer dat uw inkomen wegvalt. Om dit op te vangen kunt u kiezen voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering fysiotherapeut.
arbeidsongeschiktheidsverzekering fysiotherapeut

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering fysiotherapeut?

Het wegvallen van inkomen is een behoorlijke klap. Dit verzekeren geeft zekerheid in tijden van nood. Wanneer u een AOV afsluit, dan kan dit nooit meer zijn dan 80 procent van het laatst verdiende loon. Maar het is in ieder geval wel een prima middel om de vaste lasten zoals de hypotheek of de huur, wel gewoon te kunnen blijven betalen. De kosten van een AOV zijn voor iedereen en iedere fysiotherapeut anders. Dat heeft te maken met de premie factoren, namelijk;

  • uw leeftijd
  • het verzekerde bedrag
  • de gekozen dekking
  • de wachtperiode / eigen risico periode

Andere veelvoorkomende beroepen

Wachtperiode voor AOV voor fysio

De wachtperiode, ook wel eigen risico periode genoemd, is de periode dat u wel al arbeidsongeschikt bent, maar nog geen uitkering ontvangt. U vangt dan zelf het inkomensgat op. Bijvoorbeeld met spaargeld. Hoe langer de wachtperiode is, hoe lager de maandpremie. De verzekering keert tenslotte pas later uit.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor fysio; hoge premie door zwaar beroep

Het beroep fysiotherapeut zien veel verzekeraars als een zwaar fysiek beroep. Als u als fysiotherapeut werkt, dan werkt u met uw handen en staat u de hele dag. Verzekeraars stellen dat de fysieke inspanning de kans op arbeidsongeschiktheid groter maakt. Daarom vragen zij hogere premies voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering fysio. Verzekeraars schatten de kans groter in dat een fysiotherapeut arbeidsongeschikt raakt en dus dat zij moeten uitbetalen. Inmiddels zijn er ook al een aantal verzekeraars die het tarief voor fysiotherapeut omlaag hebben gebracht. Zij zien in dat het risico op arbeidsongeschiktheid eigenlijk veel kleiner is dan dat zij voorheen dachten.

Alternatieve opties voor de AOV fysio

U hebt gelukkig als fysiotherapeut ook alternatieven. Zo is er een broodfonds of kunt u zelf sparen.

Broodfonds

Zo zou u zich als fysiotherapeut ook kunnen aansluiten bij een broodfonds. Dit is een sociaal concept dat er voor staat om afspraken te maken met andere ondernemers. Deze ondernemers helpen elkaar zodra iemand uit de groep arbeidsongeschikt raakt. Dit is een concept dat volledig functioneert zonder enige tussenkomst van een verzekeraar. Let wel, dit is een voorziening voor enkel de eerste 2 jaar van de arbeidsongeschiktheidsperiode. Het is echter wel een handig alternatief waarop men veel kan besparen ten opzichte van de standaardverzekeringen.

Zelf sparen

U kunt ook zelf sparen voor het geval u niet meer kunt werken. Voordeel is dat u alles zelf in de hand hebt. Gaat het slechter, dan legt u geen geld in. Gaat het beter, dan kunt u het bedrag opschroeven. U hebt hiervoor geen verzekeraar nodig. Nadeel is dat u alleen het gespaarde geld kunt uitkeren zodra u arbeidsongeschikt raakt. Wat als dat na een jaar al zover is? Dan bent u pas begonnen met sparen en kunt u maar een korte periode overbruggen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering fysio maakt dat niet uit. U hebt een verzekering en daardoor recht op een uitkering. Om de premie laag te houden, zou u kunnen kiezen voor een combinatie. U spaart geld om de eerste maanden te overbruggen en pas later spreekt u de verzekering aan.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering fysiotherapeut vergelijken

Zoals u hebt kunnen lezen zijn er meerdere factoren die bepalen hoe hoog de premie is. En doordat verzekeraars fysiotherapie zien als een zwaar beroep zijn de premies hoger. Het is daarom heel verstandig om de arbeidsongeschiktheidsverzekering te vergelijken. Zo vindt u niet alleen de goedkoopste AOV, maar ook degene die bij uw wensen en beroep aansluit. Let erop dat een goedkope AOV vaak een lange wachtperiode kent. Kies dus niet snel de goedkoopste, maar denk er goed over na of u dat wel wilt. Als u geen eigen geld hebt, zult u op een andere manier de wachtperiode moeten doorkomen. Controleer daarom ook altijd de voorwaarden voordat u de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor fysiotherapeuten afsluiten gaat.

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor fysiotherapeuten verplicht?
Nee, een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor fysiotherapeuten is niet verplicht. Waarschijnlijk wordt deze per 2024 wel verplicht. Het is een optionele verzekering die veel zekerheid kan bieden zodra u arbeidsongeschikt raakt en uw inkomen hierdoor wegvalt.

Hoe vind ik de goedkoopste AOV voor fysio?
Door de AOV voor fysio te vergelijken komt u erachter welke AOV voor u de goedkoopste is. De premie wordt bepaald aan de hand van meerdere factoren. Hierdoor is er niet standaard een de goedkoopste. Vergelijken is de sleutel. Let bovendien ook altijd op de voorwaarden. De goedkoopste AOV voor fysio hoeft niet altijd de beste te zijn. Zo kan er een langere wachttijd gelden en moet u deze periode zonder inkomen, zelf opvangen.

Moet ik gekeurd worden voor het aanvragen van een AOV fysiotherapeut?
Bij het afsluiten van de arbeidsongeschiktheidsverzekering fysiotherapeut vult u een aantal gezondheidsvragen in. Als de antwoorden op deze vragen, vragen opwekken bij de verzekeraar dan zal zij extra vragen stellen of een medische keuring opleggen. Dit doet de verzekeraar om het risico op arbeidsongeschiktheid te beoordelen. U hoeft de keuring niet te doen als u dat niet wilt, maar dan zal de verzekeraar u weigeren te verzekeren.