Wat is een AVP?
Een aansprakelijkheids-verzekering: wat is dat?
Met een aansprakelijkheidsverzekering (ook wel AVP) bent u verzekerd wanneer u per ongeluk schade veroorzaakt bij een ander. Dat geldt niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw kind of huisdier. De AVP vergoedt zowel materiële schade als letselschade en voorkomt daarmee financiële problemen. Zonder een AVP draait u zelf voor alle herstelkosten op en dat kan flink oplopen.
Benamingen aansprakelijkheidsverzekering
De aansprakelijkheidsverzekering kent een aantal benamingen. U kunt de volgende termen tegenkomen; De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, de AVP en de AVP verzekering. Het is belangrijk om de AVP niet te verwarren met de verplichte WA verzekering voor onder andere auto’s. Bent u in het bezit van een auto, motor of scooter? Dan bent u bij wet verplicht om een WA autoverzekering of motorverzekering af te sluiten. Deze WA dekking dekt schade die u met uw motorrijtuig veroorzaakt, zoals een ongeluk of botsing. De AVP waar we het nu over hebben is in Nederland niet verplicht. Toch sluiten veel mensen deze verzekering wel af. En dat is een slimme keuze.
Waarom een aansprakelijkheids-verzekering afsluiten?
Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren – oftewel een AVP – vergoedt schade die u of uw meeverzekerde per ongeluk toebrengt aan een ander of aan de spullen van een ander. Denk bijvoorbeeld aan het omstoten van een vaas, ruitbreuk door buiten spelende kinderen of letselschade bij een persoon. Zodra u aansprakelijk wordt gesteld, bent u verantwoordelijk voor de herstelkosten. Deze kosten lopen al snel hoog op. Vooral als het gaat om medische kosten als gevolg van letselschade. Dankzij een AVP hoeft u deze kosten niet zelf te betalen. Eén belletje naar de verzekeraar en het wordt geregeld. Een aansprakelijkheidsverzekering sluit u af om niet in de financiële problemen te komen.
Wat valt onder een aansprakelijkheids-verzekering?
Wordt u aansprakelijk gesteld voor schade? Dan kan er sprake zijn van:
- Schuldaansprakelijkheid: hieronder valt de schade die u zelf veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan het omstoten van een dure vaas, het laten vallen van een laptop of ruitbreuk door een voetbal.
- Risicoaansprakelijkheid: deze schade veroorzaakt u niet zelf, maar wordt u wel toegerekend. Hieronder valt bijvoorbeeld schade die uw hond veroorzaakt. Maar ook een losliggende dakpan die naar beneden valt en (letsel)schade veroorzaakt.
- Gevolgschade: bij de meeste verzekeraars valt gevolgschade ook onder de dekking van de AVP. Dit is de schade die indirect veroorzaakt wordt.
Goed om te weten: met uw aansprakelijkheidsverzekering zijn u en uw meeverzekerden wereldwijd verzekerd. Wordt u in het buitenland aansprakelijk gesteld voor schade aan anderen? Neem dan altijd direct contact op met uw verzekeraar.
Is de AVP verplicht?
In tegenstelling tot de zorgverzekering en de WA-verzekering voor motorrijtuigen, is de AVP niet verplicht. Toch sluiten veel mensen deze verzekering wel af. Het wordt dan ook wel gezien als een morele verplichting. Herstelkosten van schade lopen al snel hoog op. Vooral als het gaat om letselschade. Kosten voor medische hulp zijn erg hoog en niet iedereen kan dat zomaar betalen. Met een aansprakelijkheidsverzekering bent u ervan verzekerd dat u door een ongelukje niet in de financiële problemen komt. De AVP dekt zowel kleine als grote schades. Die zekerheid is voor veel mensen een fijn gevoel.
Wanneer maak ik gebruik van een AVP?
Er zijn verschillende situaties wanneer u gebruik maakt van de aansprakelijkheidsverzekering. Denk maar eens aan het omstoten van een dure vaas, als uw zoontje met zijn fiets een kras maakt op de auto van de buren of als uw hond iets kapot maakt. In al deze en nog veel meer gevallen bent u aansprakelijk voor de schade van een ander.