Skip to content
Alles wat je wilt weten over het afsluiten van een verzekering

Alles wat je wilt weten over het afsluiten van een verzekering

Er zijn veel verschillende soorten verzekeringen en de inhoud kan variëren. Het is daarom belangrijk dat je controleert wat er bij jouw specifieke verzekering is inbegrepen. Ook moet je rekening houden met het eigen risico. En wat als je je kort na het afsluiten van een verzekering bedenkt? Lees hier alles wat je wilt weten over het afsluiten van een verzekering. 

Verplichte verzekeringen 

Er zijn een aantal verzekeringen die verplicht zijn. Zo moet iedereen in Nederland van achttien jaar of ouder een zorgverzekering afsluiten. Wie een auto bezit, moet daarvoor een WA verzekering afsluiten. WA staat voor wet aansprakelijkheid. Een WA verzekering vergoedt lichamelijk letsel en schade aan eigendommen van anderen die je met jouw voertuig veroorzaakt. De WA verzekering kun je naar behoefte uitbreiden bij Allianz Direct verzekeringen met een Beperkt Casco of  een All-Risk aanvulling, die niet verplicht zijn maar wel handig. Bij een Beperkt Casco ben je ook verzekerd in geval van diefstal, brand, schade door weersomstandigheden of aanrijding met een dier. Een All-Risk verzekering dekt ook schade aan je eigen auto. Welke dekking het beste is, is afhankelijk van de leeftijd van je auto en het gebied waar je overwegend rijdt. 

Inboedel- en opstalverzekering 

Inboedel- en opstalverzekeringen zijn niet verplicht, maar worden door de meeste mensen wel afgesloten. Waar en hoe je ook woont, je hebt een opstal- en inboedelverzekering nodig om het huis en de bezittingen die erin aanwezig zijn te beschermen. Een opstalverzekering betreft de fundering van het huis, inclusief de garage. Voor wie in een appartementencomplex woont, is de opstalverzekering meestal inbegrepen in het VVE-lidmaatschap. Dan is het wel aan te raden om een inboedelverzekering af te sluiten. Een inboedelverzekering vergoedt de spullen in de woning als deze gestolen zijn, beschadigd zijn door brand of als je waterschade hebt. Er bestaat dus niet zoiets als een aparte brand- of waterschadeverzekering; dat is bij de inboedelverzekering inbegrepen. 

Andere verzekeringen 

Daarnaast zijn er nog andere verzekeringen die je kunt afsluiten al naargelang je persoonlijke omstandigheden en behoeften. Heb je een huisdier, is het bijvoorbeeld verstandig om een dierenverzekering af te sluiten. Ga je graag op reis? Dan is een reisverzekering zeker aan te raden. Voor een enkele reis volstaat een kortlopende verzekering, maar wie regelmatig op reis of vakantie is, heeft meer baat bij een doorlopende reisverzekering. 

Het eigen risico

Welke verzekering je ook afsluit, is het noodzakelijk om te letten op het eigen risico. Eigen risico is het deel van de kosten van de schade die je zelf betaalt. Hoe hoog het eigen risico wordt, hangt af van het soort schade en welke verzekering je hebt. Als de kosten van de schade lager zijn dan het eigen risico, krijg je helemaal geen vergoeding. Bij sommige verzekeringen, zoals een autoverzekering, kun je bij het afsluiten van de verzekering kiezen uit verschillende eigen risico’s: hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie en omgekeerd.

Een nieuw afgesloten verzekering annuleren 

Wanneer je op afstand, dat wil zeggen via een georganiseerd systeem of buiten een bedrijfsruimte, een verzekeringsovereenkomst hebt gesloten, heb je het recht op bedenktijd. Ben je telefonisch of online een overeenkomst aangegaan, kun je je beroepen op het herroepingsrecht. Het is wettelijk vastgelegd dat je veertien dagen de tijd hebt om een nieuw afgesloten verzekering te annuleren. De tijd gaat in vanaf het moment dat je alle informatie over de overeenkomst hebt ontvangen. Geef in dat geval het bedrijf schriftelijk door dat je wilt opzeggen, bijvoorbeeld per e-mail. Het herroepingsrecht geldt ook als het bedrijf niet reageert. Het belangrijkste is dat je kunt aantonen dat de annulering binnen veertien dagen heeft plaatsgevonden. Zodra je het bedrijf hebt laten weten dat je van gedachten bent veranderd, ben je niet langer gebonden aan het contract.