Skip to content

Verzekering huurhuis

Als huurder bent u geen eigenaar van de woning, maar kunt u wel een aantal verzekeringen afsluiten. Hier leest u alles over verzekeringen voor een huurhuis.

Wat zijn woonverzekeringen?

Bent u in een nieuwe huurwoning getrokken? Dan moet u uw huis verzekeren. Onder de woonverzekeringen vallen de volgende verzekeringen: De opstalverzekering, de inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. Maar welke verzekeringen zijn er nodig voor een huurhuis? Als huurder hoeft u geen opstalverzekering af te sluiten. Dit moet de verhuurder doen. Met de opstalverzekering is de opstal van de woning verzekerd tegen onder andere brand, storm en inbraak. Onder de opstal valt de woning zelf en alle onlosmakelijke onderdelen hiervan. Denk bijvoorbeeld aan het balkon en een schuurtje. Als huurder bent u wel zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering. Dit zijn zowel koophuis als huurwoning verzekeringen.

Inboedelverzekering voor een huurhuis

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel erg handig. Voor een paar euro per maand bent u verzekerd tegen schade en diefstal aan uw spullen. Deze verzekering dekt alle losse spullen die in het huis staan. Zeg maar alles dat u meeneemt zodra u gaat verhuizen. Denk aan een bank, kasten en stoelen. Maar ook elektronica zoals een laptop en televisie. Worden er spullen uit uw huis gestolen of hebben ze schade door brand of water? Dan krijgt u een vergoeding van de verzekeraar. En dat is vaak wel zo prettig. In de voorwaarden leest u welke schadegevallen worden vergoed en wat het maximaal verzekerde bedrag is.

verzekering huurhuis

Verzekeringen huurhuis en onderverzekering

Sluit u een inboedelverzekering af? Het is belangrijk dat u uw inboedel tegen de juiste waarde verzekerd. Geef de verzekerde waarde nauwkeurig door. Dit kunt u doen door middel van een inboedelwaardemeter. Geeft u een te lage waarde door? Dan is de kans op onderverzekering groot. Hierdoor krijgt u maar een deel van uw bezittingen vergoed om deze te vervangen. Schat u uw inboedel te laag in? Dan bent u onderverzekerd. U krijgt dan een lager bedrag uitgekeerd dan de werkelijke waarde. Stel u heeft u inboedel tegen een waarde van €10.000 verzekerd terwijl de werkelijke waarde €20.000 is. U bent dan voor slechts 50% verzekerd. De verzekeraar vergoedt dan ook maar 50% van de schade. Dit geldt voor elke schadeclaim.

Een AVP voor een huurwoning?

De aansprakelijkheidsverzekering valt ook onder de woonverzekeringen voor een huurhuis. Ook deze verzekering huurwoning is niet verplicht, maar wel nuttig. De aansprakelijkheidsverzekering huurwoning dekt schade door spelende kinderen, door uzelf of uw huisdier per ongeluk veroorzaakt bij een ander. Uw kind schiet bijvoorbeeld per ongeluk een voetbal door de ruit van de buren. Uw hond vernielt het bloemenperk van de buurvrouw. Of u brengt zonder opzet letselschade aan bij een persoon. Daarnaast kan de verhuurder u ook aansprakelijk stellen voor schade aan de huurwoning. Denk aan lekkage en waterschade. De aansprakelijkheidsverzekering huurwoning zorgt er voor dat u niet zelf hoeft op te draaien voor de kosten van deze schade. U kunt voor het gehele huishouden een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Het verschilt per verzekeraar tot welke leeftijd kinderen standaard zijn meeverzekerd.

Andere handige pagina's

Verzekering huurhuis rechtsbijstand

Naast de woonverzekeringen, kunt u als huurder ook een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Heeft u een conflict met de verhuurder? Is er een geschil met de buren of gemeente? Met de rechtsbijstandverzekering worden juridische kosten gedekt. Deze kunnen behoorlijk hoog oplopen. Bekijk voor het afsluiten goed of u deze verzekering wel echt nodig heeft. Huurders zijn tot op zekere hoogte beschermt door middel van huurbescherming. Een rechtsbijstandverzekering kan soms overbodig zijn waardoor u het risico loopt op oververzekeren.

Huurwoning verzekeringen vergelijken

Welke verzekeringen heb ik nodig voor een huurhuis? Als huurder kunt u een inboedelverzekering en een AVP afsluiten. Beide verzekeringen vallen onder de woonverzekering. Daarnaast kunt u een rechtsbijstandverzekering afsluiten. U heeft veel opties omdat er veel aanbieders zijn. Elke verzekeraar hanteert zijn eigen premie, voorwaarden en dekking. Hierdoor zijn de premieverschillen fors. Het is daarom slim om de verzekering te vergelijken. 

Onze vergelijker gebruikt u als volgt:

  • Vul uw geboortedatum en postcode in
  • Geef uw gezinssamenstelling op en de gegevens van uw woning
  • Vergelijk de premies
  • Vergelijk de voorwaarden
  • Kies de beste woonverzekering voor uw huurhuis

Vaak kijken mensen vooral naar de hoogte van de premie. U wilt natuurlijk niet te veel betalen. Toch is het belangrijk om de voorwaarden goed door te lezen. Een goedkope verzekering biedt misschien onvoldoende dekking of hanteert een erg hoog eigen risico. Hierdoor bent u alsnog duur uit. De beste verzekering voor uw huurhuis is degene die aansluit bij uw wensen.